Madopskrifter

Egne, familiens og venners opskrifter. Der tilføjes løbende.

Mad Råvarer og leverandører

De forskellige råvarer er så varierede i smag, duft, struktur og visuel udtryk at man sagtens kan lave varieret og spændende mad ved nænsom tilberedning uden de store dikkedarer. Enkelhed fremfor alt. Tilberedning går ud på at fremme råvarernes egen identitet. Det betyder ikke at man specielle lejligheder ikke skal kaste sig ud i store og komplicerede projekter - det kan være spændende og øge din viden og kunnen; men resulterer ikke nødvendigvis i god mad.


Redskaber og maskiner

Espressomaskine

Jeg er i færd med at anskaffe en rigtig espresso maskine. Valget er faldet på den italienske Rancilio Cilvia. Følg erfaringerne på min blog - andres erfaringer modtages gerne!

Om redskaber i øvrigt

Man kan sagtens lave god mad med få og billige redskaber. Lidt dyrere redskaber kan gøre det nemmere at tilberede maden. Og visse redskaber gør det lidt sikrere at håndtere skoldhedt vand og meget varme gryder og pander. Visse maskiner er energibesparende. Men hvis man ikke passer på resulterer flere maskiner i masser af opvask og måske ekstra energiforbrug.

Gryder og pander

Min ynglingspande er lidt stor (ca. 24 cm i diameter og godt 7 cm høj) og med glaslåg. Put snitttede grøntsager i, lidt madolie og evt. en sjat vand og lad det simre 10 - 15 minutter. Start evt. med at svitse nogle kødstrimler på høj varme, og skru ned for varmen. Put grøntsagerne ovenpå. Anvend den tiloversblevne saft direkte som sovs. Kog ris eller pasta samtidig - og det hele er færdig samtidig. Det er en nem måde at lave velsmagende, sund og lækker mad i hverdagen.

Man kan sagtens lave mad med billige gryder og pander. De lidt dyrere med tykkere bund, der fordeler varmen bedre, gør det nemmere at stege fordi man ikke behøver at flytte rundt på kødet, eller grøntsagerne ustandseligt for at sikre en ensartet stegning. Herudover har de ofte isolerende håndtag, som gør lidt nemmere at håndtere dem.

Jeg anvender ikke teflon belagte pander og gryder. Pander, der ikke er teflonbelagte, kan "brændes" med olivenolie. Dette giver en let-farvet overflade, der fungerer på samme måde. Jeg vasker ALDRIG pander i sæbe, som vasker fedtstofferne fra overfladen.

Maskiner

Jeg har et par ynglingsmaskiner. Ud over håndmixeren er det:

Foodprocessoren

Jeg har i mange år haft glæde af en Braun foodprocessor. Med maskinen fulgte en basisopskirft på brød, svarende til et mellemstort brød eller 16 boller. Proceduren er som beskrevet i opskriften for Kommen kuvertbrød. Jeg tror det tiltalende er at processen er så enkel, og man kan lave andre ting samtidig - f.eks. forberede en middag.

Blender-delen af foodprocessoren er ofte blevet brugt til at tilberede pandekagedej og til at blende blandingen til kagetærten (se Pæretærte)

Stavblenderen

Jeg er ikke tilhænger af at ALT blendes - heller ikke supper. Men af og til kan det give en god virkning at blende en grundsuppe og putte nogle hele grøntsager i bagefter.

Bagemaskine

Jeg har i kortere tid haft en bagemaskine. (Panasonic SD-255). Jeg må sige at ønsket mest bestod i at vågne op søndag morgen til duften af nybagt brød. Det er blevet opfyldt. Jeg må dog også sige, at jeg er overrasket over hvor godt brød den bager - og hvor enkelt det er. Der er stor variation i brødmulighederne - fuldkornsbrød, glutenfri brød, brød med rosiner. Langtids hæve/bagning mv.

Panasonic SD-255

Alle ingredienser puttes i maskinen - og bagefter er der ingen opvask - slip-let formen er ren. Kræver måske iblødsætning af og til for at løsne røre-vingen. Jeg er meget sikker på at den bliver en skattet del af husholdningen.

Se opskriften på fuldkornsbrød.

Med gode råvarer er man godt på vej til at lave god mad.

  • Aarstiderne. Økologiske Grøntsager og Kød. Stort udvalg af standardleverancer af kasser med grøntsager og kød, som leveres til døren hver eller hveranden uge.
  • Thise - Økologiske Mejeriprodukter. Utroligt velsmagende produkter. Deres syrnede mælkeprodukter og deres oste er fantastiske. Bl.a. i FDBs butikker.
  • Brdr. Schmidt Vinhandel I/S - Vin, øl og chokolade. Sælger vine, special øl og chokolade. Superb personlig betjening af ejerne. Elsker at fortælle om varerne, selvom man ikke selv er ekspert. Man kan også købe via deres hjemmeside. Butikken ligger i Viby Centret ved Århus. Gratis levering i Storårhus.
  • Chas-E - Specialiteter, Vin og øl. Har stadig et stort udvalg i specialiteter, som er umulig at få andre steder, selvom de mere og mere specialiserer sig i vine. Ligger i Ryesgade i Århus.
  • Stjernholm Kød. Slagteren har et godt kvalitetsudvalg. Der modtages bestilling på særlige leverancer f.eks. juleand. Ligger i City Vest ved Århus.

Sund mad

Jeg er en stor tilhænger af at man i hverdagen spiser varieret og sundt. Og det kan lade sig gøre at tilberede sund hverdagsmad, der smager godt; og ikke er tidskrævende at tilberede.

På den anden side mener jeg at festmad skal være festmad. Variationen giver en bedre oplevelse af både hverdagsmaden og festmaden.

Opskrifterne, som i oversigten er markeret med "Sund" er inspireret fra et projekt, hvor jeg var projektleder.

Fru Hejbøl, Husholdningslærer ved Nr. Nissum Seminarium gennemførte i 80-erne en række kurser for diabetikere og andre der var interesserede i at reducere kolesteroltallet. Undervisningens mål var, at demonstrere at det kan lade sig gøre at lave spændende og indbydende mad, selvom man skal reducere forbrug af fedt og kulhydrat. Undervisningen var todelt: Dels blev retterne analyserede ved hjælp af PC-baserede computerprogrammer, hvor retternes sammensætninger kunne simuleres, og dels blev retterne produceret i skolekøkkener. Der gennemførtes lægekontrollerede målinger af kolesteroltallene hos deltagerne før og efter med positivt resultat.